Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно лято. На втората година жълтеене се забелязва още в началото на пролетта и се увеличава до края на вегетацията. Това се повтаря и през следващите години, докато лозите напълно загинат. Пожълтелите листа стават кафяви и изсъхват.
Болните главини дават много разклонения и заприличват на втрънчени храсти. Леторастите се скъсяват. Зеленото грозде също пожълтява и започва да пада. Хлорозата се дължи на почвата, върху която отглеждаме лозите. При голямо количество варовик в нея активният калциев карбонат отнема желязото от тъканите на лозата и те не могат да образуват хлорофил. Хлорозата може да се лекува чрез пръскане или торене с препарати, съдържащи желязо. В миналото и сега се лекува с зелен камък FeS04. Около всяка лоза се заравя по 500 г през есента или да се полее в края на зимата с 5% разтвор от него.
Сега успешно може да напръскате с лактофол Fe в доза 40 мл за 10 л вода. Това се прави сутрин до 10 ч или след 16 ч, когато температурите намалеят. В облачно време може през целия ден. При валежи или сутрешна роса подхранване не се прави. Листните торове могат са се смесват с фунгициди и инсектициди.
Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...
Фикусът е красив до 4-5 годишна възраст, след което по-бавно или по-бързо губи декоративната си стойност. Не може старото му стъбло да се покрие с листа, макар да не е изключено развитието на някое кл...
Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...