Градина » Не правете тези грешки

 Не правете тези грешки

• Много бъркат градинарите, които внасят прекалено дълбоко торовете. Най-добре е да се наторява на дълбочина една лопата. Ако дълбочината е 40 до 50 см или повече, кислородът няма да има достатъчен достъп, торовете няма да могат да се разлагат.
• Не използвайте птичи тор от птицефабриките. Той съдържа много антибиотици, стимулатори и други медицински препарати, които са вредни за човека и околната среда.
• Растителните остатъци, заразени с причинители на болести, понякога се прекопават, смесват се с почва. Вледствие на това често се предизвиква нова инфекция. Препоръчва се болните растения да се събират през цялата вегетация, а през есента да са изгарят или да се закопават поне на 50 метра от градината.
• Често градинарите засяват разсада в почва, взета от двора. Но тя в нередки случаи е заразена и така бъдещите растения ще са обречени на болести. Затова използвайте само прясно приготвени почвени смески. Ако купувате разсад, много щателно проверявайте дали не е заразен. Често с него може да пренесете в своето място бе-локрилката и още опасни вредители, които после няма да изгоните с години. При пръскане с инсектициди загива само 70-80 % от напастта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Захванете си маслина от клонче

Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Семената се обработват по специална технология с натриева основа, за да се отстрани маслото, което съдържат черупките и не позволява проник...

Пазете овошките от слънчев пригор

През март трябва да засилите вниманието си към опазване стволовете и основните скелетни клони на дърветата от слънчев пригор, тъй като слънчевите лъчи са вече много силни. Този пригор представлява ...

Хванете си шибой от семена

Шибоят се размножава със семена, които трябва да се засеят веднага, след като узреят. Те поникват много бързо – само за няколко дни. Когато младите растения в разсадната леха укрепнат, пикирайте ги на...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Начало