Градина » Направете си вино от боровинки

 Направете си вино от боровинки
То е с нисък алкохолен градус, но пък има невероятен вкус и аромат

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 дни. В това време киселината преминава частично или напълно в други съединения, които не пречат на спиртните дрожди и алкохолната фермен тация ще протече нормално.
За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се заливат с вода (на 10 кг боровинки - 4 л вода) и се загряват до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват през тензух, марля или по-едро ленено платно. Твърдите части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след 24 часа отново се пресоват. Така се извлича максимално количество сок.
Сокът от първото и второ пресоване се смесва и на всеки литър се прибавя по 100-120 г захар и 2-3 г лимонена (винена) киселина, предварително разтворени в малко топла вода. Така се осигурява 8-9 градуса алкохолно съдържание на готовото боровинково вино. Добре е да се прибави по 0,3 г на литър амониев хлорид (нишадър), за да се активира алкохолната ферментация. Той може да се компенсира с прибавката на малко хлебна мая, предварително разтрита с хладка вода в чаша.
За ферментацията се използват стъклени съдове (дамаджани, буркани), през които може да се наблюдава протичането на ферментацията. Тя трае около седмица при температура около 25 градуса. Щом плодовете се утаят на дъното на съда, виното се избистря частично и се претака в бутилки, които все още не се затапват, понеже може да протече вторична ферментация.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не замразявайте патладжаните

Обраните патладжани бързо се повреждат от гниене. В необработен вид те не могат да се съхраняват дълго време, за няколко дни може да ги приберете в хладилника в полиетиленов пакет. При замразяване те ...

Отвара от пиретрум мори насекомите

Пиретрумът (Pyrethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но ...

Настъпи сезонът на черешите

3аради вкусния плод черешата се отглежда в почти всички страни на умерения климат, където зимата е мека, а пролетта е без големи колебания на температурата, повратните мразове и късните слани са рядко...

Защо окапват цветовете на китайската роза?

Отглеждана при подходящи условия на открито, китайската роза цъфти през цялото лято. Тя се нуждае от ярка светлина, добро огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва. Не п...

Начало