Градина » Захващайте се с прибирането на орехите

 Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.
Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.
Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.
Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.
Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.
След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

• Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.
• Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).
За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото”.
В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лекуваме болните цветя с билки

Настойка от глухарче Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литъ...

Директно засаждане на лози – как се прави?

Директното засаждане на лози е известно още под името „засаждане на неприсадени вкоренени лози” или „засаждане на лози на собствен корен”. То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...

Размножаване на клематиси

Клематисът е една от най-красивите лиани за изграждане на живи плетове. Той е желан за всеки български двор. От него са познати около 25 вида. Кореновата му система е силно развита. Корените са месест...

Акалифата предпочита богата почва

Акалифата (Acalypha) е декоративноцъфтящо растение от сем. Млечкови, отличаващо се с красива окраска и рисунък на листата. Родината му е Нова Каледония и островите Фиджи. Листата на акалифата са с ова...

Начало