Градина » Берете ягодите без да пипате плода

 Берете ягодите без да пипате плода

Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на реколтата. Ако ще ги продавате, те се берат в полузряло състояние, защото напълно узрелите не могат да издържат на превоз. Плодовете, които ще се употребяват за прясна консумация или преработка се берат в пълна зрелост.
Най-подходящо време за бране на ягодови плодове е сутрин, след вдигане на росата, и следобяд, при захлаждането. Мокрите плодове много лесно загниват, а силно загретите твърде много се повреждат. Браните в дъждовни дни ягоди са воднисти и при превоз се размачкват.
Най-хубаво е да не пипате повече от веднъж ягодите, поради голямата им чувствителност. Ето защо беритбата и сортирането им става направо в съдовете, в които по-нататък ще се изпращат на мястото на употреба. Повредените и уродливи плодове се отстраняват.
Плодовете, предназначени за консервиране обикновено не се сортират.
Брането на ягоди се извършва на няколко пъти и е в зависимост от сорта и времето, докато продължава зреенето. Брането в началото и към края се извършва през 1-2 дни, а в най-усиления период на зреене - всеки ден. Предназначените за техническа преработка плодове могат да се берат и през 2-3 дни.
Ягодите се берат с къси дръжки, освен ако не са предназначени за някои видове преработки. Късането се извършва или направо с ръка, като плодът не се пипа, или със специални ножици. Последните са така устроени, че след отрязването плодът не пада, а се задържа за ножиците така, че плодовете се поставят в съдовете за бране, без да се докосват с ръка.
Обраните плодове не трябва да се оставят на слънце, защото презряват или се „опичат”. От дъжд също трябва да се пазят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Под младите ябълки поддържайте черна угар

Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цял...

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Мислете вече за оранжерийните краставици

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...

Начало