• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни петна по черешата и вишната се проявяват с хлоротични пръстени и прошарвания, които некротират в различна степен, тъканта отпада, листата се надупчват и накъсват. Плодовете остават дребни, деформирани, узряват по-късно и са с влошени качества.
• Черешовото листно завиване предизвиква късно развитие на засегнатите дървета и слаб цъфтеж. Листата се завиват нагоре, а при някои сортове се обагрят в червено. Жлебовете по стъблото и раковините по клоните предизвикват надебеляване и разпукване на кората, както и поява на подутини и хлътване по клоните.
• Грапавите плодове по черешата се предизвикват в края на завършване растежа им и симптомите са твърде различни за отделните сортове.
• Жълтата мозайка, жълтите прашести петна, лентовата мозайка, листното завиване на черешата, доматените черни пръстеновидни петна, грубите листа по черешата, гумената дървесина и черният рак по клоните, некротичните ръждиви петна, дребноплодието по черешата, прошарването на листата, както и унгарските груби листа изискват сериозни познания при тяхното откриване.
• Някои от вирусните болести при вишната, като некротичните пръстеновидни петна, жълтеницата, зеленото пръстеновидно прошарване и жълтото напетняване на нервите имат сходни признаци с някои от изброените болести при черешата.
Сортът има значение
От черешовите сортове може да изберете Биагро Брюла, Бинг, Старкинг хради, Джайънт, Линда, Лапинс, Хеделфингенска, Маргит, Ван, Сънбърст, Стела, Кордия, Регина, Вега, Силвия, Наполеон, Стар, Шнайдер шпете, Дьонисенова жълта. Търсете обезвирусени фиданки от вишните Келерис 16, Келерис 14, фанал, Норт стар, Хайменов рубин, Сенчеста морела.
Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...
След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече. Короната се сгъстява, затова е нужно ...
Ако засадите лозето си на склон, ще получите равномерни и висококачествени добиви. За съжаление обаче наклоненият терен може да затрудни извършването на ръчните работи. Почвата се свлича, оголват се г...