Градина » Кога да оберете ябълките в градината

 Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябълките увеличават теглото с 1-2% на денонощие, поради което никак не е желателно да се откъсват преждевременно.
При нормални условия беритбената зрялост настъпва при сортовете Златна пармена и Озарк голд между 25 август и 5 септември, а при Джонатан и Жълт белфльор – между 5 и 15 септември. Английска зелена ренета, Ландсбергска ренета, Канадска ренета и Скринянка стават годни за беритба между 10 и 20 септември. Тетовката, Бернската роза и Циганката се берат в периода 15-25 септември, а Златна превъзходна, Джонаголд, Глостер 69 и Златна дицова ренета – между 21 и 30 септември. След 25-ти започва беритбата на Муцу (Криспи), Мелроуз, Карастоянка, Бял зимен калвил и Айвания и продължава през октомври.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Време е да приспите Коледната звезда

Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, то се опитайте да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхв...

Осигурете влажен въздух на цветята

Много важно е да поддържате в помещенията нужната за растенията влажност на въздуха. Някои растения, като аспарагуса, никога няма да цъфнат в помещение със сух въздух, дори и ако го поливате така, как...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Лещата се сее в началото на март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Начало