Градина » Засаждане и грижи за за ягодите

 Засаждане и грижи за за ягодите

Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно да се терасира мястото. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти и дървета, след това се обработва на дълбочина 25-30 см. Има ли високи подпочвени води, прави се дренаж. Няколко пъти се събират и се унищожават многогодишните плевели: балур, поветица, троскот, пирей, паламида, защото те силно потискат ягодовите растения и намаляват добивите им.

Предшествениците - лоши и добри

Не трябва да се засаждат ягоди след домати, пипер, картофи и зеле, тъй като се нападат от едни и същи вредители. По тези причини ягоди може да се засаждат едва 4-5 години след ягоди и малини. Най-подходящи предшественици са бобовите култури - фасул, грах, леща, нахут. Може да се засаждат и след тикви, тиквички, лук, чесън, спанак и едногодишни цветя.

За екоплодовете трябва екоторене

Ягодите обичат богатото торене с компост, оборски тор и други органични торове. В зависимост от почвеното плодородие на 1 кв. м се внасят от 5 до 50 кг
добре прегорял оборски тор. Вместо него може да използвате 3-4 кг овчи или 1,2 - 1,4 кг птичи тор и около 100 грама растителната пепел. Друг подходящ органичен тор е приготвеният на място компост от различни органични отпадъци. Органичните торове се внасят преди засаждането. Те са трудноподвижни, затова трябва да се заровят по-дълбоко. По тази причина се внасят поне 2-3 седмици преди засаждането и се закопават колкото може по-дълбоко.

Разсадът - с най-малко три листа и къси дръжки

Когато си купувате ягодов разсад, трябва да знаете на какви изисквания да отговаря. Растенията да са с най-малко три добре оформени листа и една или повече пъпки, а листните дръжки да са къси и здрави. Ако разсадът е бил гъст, листата и пъпките са слабо развити, а листните дръжки са удължени. Такива растения са изнежени, с малко резервни вещества. Голяма част от тях няма да се прихванат или ще измръзнат през зимата. Оцелелите ще дадат само единични, дребни плодове.
Кореновата система трябва да е дълга около 7 см, да е обрасла с коренови власинки, т.е. да има брадест вид и корените да са жълто-кафеникави, а не бели. Не използвайте разсад с рехави и слабо развити (под 5 см) коренчета и с белезникави основни корени, защото трудно се прихваща.
Най-добре е да си купите посадъчен материал от лицензирани производители, които се занимават с тази дейност, защото е здрав и с гарантирана сортовата чистота.

Засадени до началото на есента, ще раждат богато

Основните срокове за засаждане са два: късно лято - до началото на есента, и пролетта - до края на април. Срокът зависи от подготовката на почвата, от възможностите и предпочитанията на градинарите. В първия срок се засажда разсад, произведен през текущата година. А през пролетта - презимувал на полето. Колкото по-рано е пролетното и есенното засаждане, толкова е по-добре. Растенията ще успеят да натрупат повече резервни хранителни вещества, по-хубаво ще се вкореняват и безболезнено ще изкарат зимата. Освен това от рано засадените ягоди още през следващата година ще получите по 2 - 3 кг плодове от един квадратен метър. Късните ще родят съвсем слабо през първата година.

Разстоянията

На места с по-голям наклон - от 4 до 8 градуса, редовете се разполагат напречно на склона. Растенията се засаждат на 20- 25 см едно от друго в реда. Между редовете се оставят 65-70 см. На добре улегнала почват се засажда на дълбочината, на която разсадът е бил в земята или около 2 см по-дълбоко. Не трябва обаче да се заравят пъпките с пръст, защото стръкчетата може да загинат. С малки лопатки, мотички или садила се правят плитки ямки. Растенията се полагат в тях, така че да не се подгъват корените им. Пръстта се притиска най-напред на 4-5 см встрани от стъблото, а след това до него. Всяко растение се полива с 0,5-1,0 литра вода. Десетина дни по-късно онези, които не са се хванали, се подменят с нови.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Настойка от лук лекува краставиците

Всичко от лука може да бъде оползотворено. Дори люспите. Не ги изхвърляйте, защото ще ви свърщат хубава работа. Не всички знаят за свойствата на луковите обелки като ефективен тор за растенията. В тях...

Слънце през найлон обеззаразява почвата

Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин,...

Побързайте да засадите салатите

През зимните месеци главестите салати са едни от най-често отглежданите зеленчукови растения в култивационните съоръжения. Поради късия им вегетационен период и малката взискателност към температурнит...

Овошките залагат плодни пъпки

Летният период много често е съпроводен от почвени и въздушни засушавания, болести и неприятели унищожават част от листата. При недостатъчна влага и пластични вещества, които се натрупват в резултат н...

Начало