Зелените клонки са по-склонни да пускат корени, отколкото зрелите лозови пръчки, но за съжаление са по-неудобни. Затова вкореняването на резници от зелени леторасти се използва предимно в селекцията, когато се желае бързото размножаване на някой нов ценен сорт. Но и вие може да го приложете още сега през лятото, ако някой сорт ви е харесал.
Нужен ви е един зелен полувдървесинен летораст. От него ще приготвите 3-4, че и повече резника. Нарязвате го на части, така че всеки резник да обхваща само едно междувъзлие. Листата се премахват. В пазвите на листните дръжки лозата образува пъпки, които в повечето случаи се развиват веднага и дават началото на т. нар колтуци. Тъкмо те ще дадат началото на нов летораст. Ако при подготовката на резника е започнало развитието на такава пъпка, младото филизче не се премахва.
Подготвените за вкореняване резници забодете до пъпката в саксия или друг подходящ съд, напълнен с торопочвена смес. Нея може да приготвите от равни части прегорял оборски тор, градинска почва и речен пясък или перлит. Полейте обилно и настанете саксията на сенчесто и проветриво място. Още по-добре ще е да я „посадите” до ръба в земята. Поддържайте почвената влажност. Наесен извадете лозичките и ги засадете на желаното място.
За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...
Ако сте решили да премахнете от градината стари и ненужни дървета, най-добре е да направите това през зимата, когато падне дебел сняг. По този начин ще предпазите насажденията около дърветата от травм...
Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове. А...
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...