Градина » Обеззаразете семената преди сеитба

 Обеззаразете семената преди сеитба

Само ако обеззаразите семената предварително, ще сте сигурни, че доматеният разсад ще бъде здрав. Прахообразните препарати са бариера срещу болестта сечене, чийто причинител са почвообитаващи паразитни гъби. При подпочвеното сечене на разсада се появява мокро петно в основата на стъблото (над почвената повърхност) на младите растения. То се разраства пръстеновидно, след което стръковете увяхват и падат като посечени.
Непосредствено преди сеитбата семената трябва да се напрашват с препарата тирам (ТМТД) - 4 г на 1 кг или с каптан 50 ВП - 2 г на 1 кг. При третирането на малки количества се използва стъклено шишенце, то се напълва до 2/3 от вместимостта му със семена, слага се малко прах от един от посочените препарати, запушва се и се разклаща в продължение на 5-6 мин. След това семената се изсипват, а останалият прах се изхвърля.

Бързи мерки

Когато не е извършено напрашване на семената, то непосредствено след сеитбата засятата площ се полива с 0,2% разтвор на каптан 50 ВП, дозата е 4-5 л на 1 кв.м.
Ако не сте взели мерки, има голяма вероятност да се появи заболяването. За да прецените с какъв препарат да третирате, трябва точно да установите мястото на “аварията”. Щом са повредени стъбълцата на 1,5 - 2 см под повърхността на почвата, използвайте 0,15% разтвор на превикур 607 Л. Когато повредата на стъблото е на границата с повърхността на почвата, изберете 0,05% разтвор на фундазол или топсин М 70 ВП в концентрация 0,07%. Полива се със същата доза - 4-5 литра разтвор на 1 кв.м.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засаждайте оранжерийните домати

В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата н...

Не бързайте с отзимяването на декоративните растения

Градините ни са пълни с неустойчиви на мразовете декоративни растения. За успешното им презимуване те биват укривани с изолиращи ги от студа материали. Сред тези видове са рододендроните, лагерстремия...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Късното броколи става най-добре у нас

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъся...

Начало