При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок процент алкохол, трябва предварително да се разреди с преварена вода или най-добре с качествен оцет до 7 - 8% алкохол.
Добре ще е, ако разполагате с дървено буре с канелка с вместимост 25 - 30 л. Съдът се поставя в помещение с температура 25 - 30° С. Враната на бурето се покрива с тензух, за да не влизат оцетни мушици. За да е по-голям достъпът на въздух, на двете дъна на бурето пробийте по един отвор с диаметър 5-6 см, които също покрийте с тензух или ситна мрежа. Дупката на предното дъно се пробива на около 5 см над центъра му, а на задното - няколко сантиметра под вътора. После изсипете 4-5 л винен оцет, затоплен до 30° С и 2-3 л вино. Наливат се през враната с фуния, чиято опашка е удължена със стъклена тръба, за да достигне почти до дъното. На всеки 7-8 дни се прибавят 2-3 л вино, докато бурето се напълни до половината. Когато оцетът е готов, източете 1/5 от него, след което налейте същото количество вино. Така може да се преработи значително количество оцет.
Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и лар...
Полиетиленовите оранжерии с трoйно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукц...
Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...
В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...