Морското зеле (Crambe maritima) се отглежда за получаването на млади избелени (етиолирани) листа и филизи. В градинарството то е разпространено в Западна Европа, особено в Англия. Като крайморско растение, морското зеле се среща в див вид по бреговете на Балтийско море. Това е ранна многогодишна зеленчукова култура, която може да се използва за получаването на реколта през зимата по пътя на форсирането на коренища на тъмно. На открито в почвата зимува без укритие.
Расте в низини
За да отгледате морско зеле трябва да избирате понижени участъци, които са достатъчно увлажнени, но не и мокри. Морското зеле се отглежда чрез семена и вегетативно делене на коренищата. Расте добре на песъкливи почви с дълбок окултурен слой, отзивчиво е на торене с органични и минерални вещества.
Семената са в здрава черупка и имат дълбок покой. През ранна пролет ги засейте, като ги стратифицирате в пясък в продължение на 90-100 дни при температура 5 градуса. Посевът трябва да се направи редово, на разстояние между редовете 40 см. Можете да засявате семената и преди зимата, като при този метод ще се получи естествена стратификация. Дълбочината на засяване на семената е 1,5-2 см. За производството на разсад се засяват покълнали семена през март-април в торфена смес в парник. Грижите за разсада са същите, каквито са за този от главестото зеле. Необходимо е внимателно да проветрявате и да предприемате превантивни мерки срещу черното краче.
Засадете, когато има 4-5 същински листа
Разсадът се засажда на мястото му, когато на растенията се появят 4-5 същински листа. Засажда се на редове, разстоянието между тях е 60-70 см, а в реза 40-50 см. Преди засаждането на растенията в траншеята с дълбочина 50-60 см се внасят компост и органични торове. За вегетативно размножаване се използват изрезки от корените с дължина 10-12 см. Те се нарязват през пролетта и се засаждат в лехата на разстояние 10-15 см едно от друго за вкореняване. На втората година след засаждането започва да се събира и реколтата.
Избелете внимателно
Избелването на морското зеле става на открито. През есента растенията се покриват със сухи листа, дървени щайги, обърнати саксии или се засипват със слой рохкава почва на хълмче над коренищата. През пролетта под този покров се образуват млади избелени листа и филизи с дължина 15-20 см. Едногодишните и двугодишните растения се изрязват веднъж, а по-старите растения могат да дадат реколта и два пъти. За да форсирате растежа, през пролетта покрийте с тор редовете с морско зеле.
Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...
Красивите петунии, които украсяват балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените части н...
Чайотът (Sechium edule) или мексиканската краставица е от многообразното семейство Тикви. Това е многогодишна тропическа лиана от Мексико и Централна Америка. Забележителна е с това, че всички части н...
Миниатюрните рози могат да стоят на остъклената лоджия, докато температурите навън не паднат под 5 градуса. Настъпят ли обаче големите студове, трябва да пренесете растението в стаята, да го поставите...