Морското зеле (Crambe maritima) се отглежда за получаването на млади избелени (етиолирани) листа и филизи. В градинарството то е разпространено в Западна Европа, особено в Англия. Като крайморско растение, морското зеле се среща в див вид по бреговете на Балтийско море. Това е ранна многогодишна зеленчукова култура, която може да се използва за получаването на реколта през зимата по пътя на форсирането на коренища на тъмно. На открито в почвата зимува без укритие.
Расте в низини
За да отгледате морско зеле трябва да избирате понижени участъци, които са достатъчно увлажнени, но не и мокри. Морското зеле се отглежда чрез семена и вегетативно делене на коренищата. Расте добре на песъкливи почви с дълбок окултурен слой, отзивчиво е на торене с органични и минерални вещества.
Семената са в здрава черупка и имат дълбок покой. През ранна пролет ги засейте, като ги стратифицирате в пясък в продължение на 90-100 дни при температура 5 градуса. Посевът трябва да се направи редово, на разстояние между редовете 40 см. Можете да засявате семената и преди зимата, като при този метод ще се получи естествена стратификация. Дълбочината на засяване на семената е 1,5-2 см. За производството на разсад се засяват покълнали семена през март-април в торфена смес в парник. Грижите за разсада са същите, каквито са за този от главестото зеле. Необходимо е внимателно да проветрявате и да предприемате превантивни мерки срещу черното краче.
Засадете, когато има 4-5 същински листа
Разсадът се засажда на мястото му, когато на растенията се появят 4-5 същински листа. Засажда се на редове, разстоянието между тях е 60-70 см, а в реза 40-50 см. Преди засаждането на растенията в траншеята с дълбочина 50-60 см се внасят компост и органични торове. За вегетативно размножаване се използват изрезки от корените с дължина 10-12 см. Те се нарязват през пролетта и се засаждат в лехата на разстояние 10-15 см едно от друго за вкореняване. На втората година след засаждането започва да се събира и реколтата.
Избелете внимателно
Избелването на морското зеле става на открито. През есента растенията се покриват със сухи листа, дървени щайги, обърнати саксии или се засипват със слой рохкава почва на хълмче над коренищата. През пролетта под този покров се образуват млади избелени листа и филизи с дължина 15-20 см. Едногодишните и двугодишните растения се изрязват веднъж, а по-старите растения могат да дадат реколта и два пъти. За да форсирате растежа, през пролетта покрийте с тор редовете с морско зеле.
Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво цвете, познато още като Polianthes tuberosa. Това растение няма нищо общо с популярната бегония тубероза. Името „тубероза”, се обяснява с ...
Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...
Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...
Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...