Градина » Време е да сеете незабравките

 Време е да сеете незабравките

Най-добрият начин за размножаване на незабравките е чрез предварително отгледан разсад. Подходящия момент за сеитбата на семената е през юли. Засяват се на открито. Пригответе лехата, като я обогатите с прегорял оборски тор. На един квадратен метър се засяват 3-4 г семена, може разпръснато, но най-добре в редове на около 5 см един от друг. След сеитбата направете над лехата сянка от клонки или друг подходящ материал и я пазете до поникването. Семената никнат за около 20 дни. Когато младите растения поотраснат, пикирайте ги на разстояние 8Х8 см. Отстранявайте плевелите редовно и поддържайте почвата умерено влажна.
Растенията ще засадите на желаното място през октомври на разстояние около 20 до 30 см едно от друго. Засадете ги шахматно, така че като се разклонят и разраснат, да покриват площта около тях. Тогава са най-ефектни край пътеки и площадки. Незабравката понася известно засенчване, но много по-красива е на слънце, защото образува по-ниски и разклонени стъбла.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата въ...

Можете да отгледате праз и без разсад

Традиционното отглеждане на праз лук от нашия народ е чрез разсад. Това е трудоемък процес, който може да бъде избегнат, ако семената се засяват директно на определената добре обработена за целта площ...

Торене на цветята

Пълноценният цъфтеж и красотата на цветята зависят изключително от количеството хранителни вещества в почвата. Най-вече това важи за едногодишните цветя. При по-бедни почви цветята не могат да достиг...

Не допускайте поповото прасе в лехите

Това насекомо е стар познайник на градинарите. Впечатлява с големите си размери, но още повече с щетите, които нанася. Като многояден неприятел се храни с ларвите на някои почвени насекоми, но основна...

Начало