Грижите за гергините не са сложни, важно е обаче да отчитате някои нюанси. Преди всичко те са топло- и светлолюбиви растения. За тяхното отглеждане са нужди просторни, слънчеви и защитени от студените ветрове участъци. Почвата под растенията се разрохква внимателно, тъй като кореновата система на гергините не се залага надълбоко, мулчира се. Засадените растения се почистват от плевели по 3-4 пъти на годината. В края на лятото основата на храста се съкращава на 10-15 см, за да можете да предпазите кореновата шийка и най-ниската част на стъблата от студовете.
Подхранете навреме
Препоръчва се да подхранвате гергините няколко пъти на сезон с течни торове. Първото подхранване се прави с комплексни минерални торове две седмици след засаждането на клубените в почвата. В началото на бутонизацията азотът се изключва от внасяните торове, а по време на цъфтежа няма да е излишно да шербетувате (1 кг тор се разрежда в 10 л вода) или да използвате птичи тор в доза 1:20. Последното подхранване (със суперфосфат, калиев сулфат) се прави към края на лятото, което е нужно за по-добро узряване на клубените.
Трябва да имате предвид, че гергините не трябва да се засаждат на едно и също място в продължение на няколко години. Това може да предизвика натрупването в почвата на патогени, които да предизвикват заболявания у растенията. По същата причина трябва да сменяте почвата на мястото, на което отглеждате далиите.
В контейнери
В последно време станаха модерни невисоките сортове, които са производни от декоративните и кактусовите гергини. Те са селекционирани специално от цветарите за отглеждане в контейнери и обикновено не достигат по-голяма височина от 40-50 см. Те не се нуждаят от опора, прищипване или резитба. Такива контейнерни гергини ще ви помогнат бързо да украсите мястото, където ще посрещнете гостите си.
Грижите за контейнерните гергини се заключават в редовното поливане (когато изсъхне почвата в съдовете) и периодично подхранване с комплексни минерални торове (два пъти в седмицата).
Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...
Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...