Градина » Предизвикайте аянията да цъфне по-рано

 Предизвикайте аянията да цъфне по-рано

Тихоокеанската аяния (Ajania pacifica) е популярна е още като „сребристо-златна хризантема". Родът включва около 30 вида, разпространени в Централна и Източна Азия. Това са многогодишни растения с разклонени, гъсто облистени стъбла. Растението може да се отглежда навън от май до октомври-ноември със зимуване в хладна оранжерия. В по-топлите райони на страната може да се остави да зимува навън, като се изреже надземната част и се защити кореновата система със сухи листа или слама, но отново съществува риск от частично или пълно измръзване. Предпочита пряко слънце или полусянка, влажна богата почва с участие на торф.
Зимува в прохладно помещение След цъфтежа през октомври-ноември, преди падане на снега, е желателно аянията да се прибере в оранжерия или в дома. За съхраняването на растенията през зимата е подходящо прохладно, дори тъмно помещение с температура около 10-15° С. Поливането е рядко. За следващата година могат да се използват същите растения, които след резитба напролет се възстановяват, но най-добрият вариант е да се „подновят". През май растенията се изнасят навън или се оставят в стаята, но без риск от прегряване. За стимулиране на по-ранен цъфтеж се практикува намаляване на осветлението (затъмняване от 17 часа вечерта до 8 часа сутринта всеки ден в продължение на 8 седмици) чрез покриване на растенията с черен полиетилен, картонена кутия или фолио.
Тихоокеанската Аяния е изключително устойчива на болести и вредители и перспективен вид, както за отглеждане навън като многогодишно растение с прибиране през зимата, така и в интериора. Може да се използва като цъфтящо и листнодекоративно растение в комбинация с камък, бордюри, заедно с хризантемите и други есенно цъфтящи видове.

ОСОБЕНОСТИ

• Това е растение на късия ден т.е образува листна маса при дълъг ден, а цъфти при къс ден (около 9 часа). Естественият период на цъфтеж при наши условия е октомври-ноември.
• Наблюдава се продължително задържане във фаза „бутонизация" т.е от момента на образуване на съцветията (септември) до отваряне на цветовете в тях минават поне 4-5 седмици.
• Растението изисква неутрална до леко кисела почва (рН 5,6-6.5). Предпочита по-ниски положителни температури през вегетационния период (20-22° С) и по време на цъфтеж (16-18° С), но при много студени зими измръзва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дойде време за оранжерийните краставици

Разсадът за оранжерийни краставици се засява в различно време според климатичните условия на района и броя на покритията на оранжерията. В най-южните райони на страната подходящият момент настъпва око...

Защо се прави прищипване на лозичките

Прищипването се състои в премахване на връхчетата на леторастите с 1-2 недоразвити листенца на лозата. С него се цели да се намали изресяването и да се рагулира растежът на отделните леторасти. Те и р...

Хамамелисът разцъфтява през октомври

Хамамелисът виржиниана (Hamamelis virginiana), наричан още вълшебен орех, е представител на рода хамамелис, който е известен с ранния пролетен или късния есенен цъфтеж. Представлява листопадно дърво и...

Подгответе за зимно пръскане

През януари и началото на февруари се пръска за пръв път срещу неприятелите. Не е необходимо обаче да се третират всички дървета. Зимно пръскане се прави, ако се установи, че по клоните на дърветата и...

Начало