Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото вирее и на сянка и на по-бедни почви. Тя е сухоустойчива и става също и на припек. На височина е между 1,5 и 3 м. Цъфти преди разлистването.
Сега се подготвят резиците и се подмладява
Ако искаме да освежим градината с този красив слънчев храст е време да нарежем клони, а от тях да подготвим резниците. В случая ще свършим двойно полезна работа. От една страна с кастренето на клоните се формира и подмладява храста. А а от друга така го размножаваме и разкрасяваме градината.
Приготвените резници да са с дължина 18-20 см и с по две, три пъпки. Съхраняват се в почвата вързани на снопчета. Може допълнително да се завият с рогозки или слама, за да не измръзнат.
Във ваза ще покаже прелести за 3 седмици
При подготовката ще забележим, че цветните пъпки са доста набъбнали. Липсва им топлина и повече светлина, за да разцъфнат. Тези условия можем да ги създадем във ваза с вода, поставена в слънчевата затоплена стая. Необходими са само 3 седмици, за да се радваме на събуждането и свежестта на цветовете на форзицията. Дори нещо повече. Във водата тя се и вкоренява и при стайни условия може да се възпроизведе прелестната форзиция.
По същия начин се подготвят резници от дрян, върба и много други храсти, които се размножават чрез зрели резници.
Беритбата на плодовете от ремонтантните малинови сортове (Люлин и Херитидж) обикновено започва към 15-20 август, в по-топлите или по-прохладните райони –около една седмица по-рано или по-късно. Растен...
Родът на Оксалиса (Oxalis) е голям и наброява около 800 вида, разпространени в умерените, субтропичните и тропични области на света. Представители са на едноименното семейство Киселичеви (Oxalidaceae)...
Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...
Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...