Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото вирее и на сянка и на по-бедни почви. Тя е сухоустойчива и става също и на припек. На височина е между 1,5 и 3 м. Цъфти преди разлистването.
Сега се подготвят резиците и се подмладява
Ако искаме да освежим градината с този красив слънчев храст е време да нарежем клони, а от тях да подготвим резниците. В случая ще свършим двойно полезна работа. От една страна с кастренето на клоните се формира и подмладява храста. А а от друга така го размножаваме и разкрасяваме градината.
Приготвените резници да са с дължина 18-20 см и с по две, три пъпки. Съхраняват се в почвата вързани на снопчета. Може допълнително да се завият с рогозки или слама, за да не измръзнат.
Във ваза ще покаже прелести за 3 седмици
При подготовката ще забележим, че цветните пъпки са доста набъбнали. Липсва им топлина и повече светлина, за да разцъфнат. Тези условия можем да ги създадем във ваза с вода, поставена в слънчевата затоплена стая. Необходими са само 3 седмици, за да се радваме на събуждането и свежестта на цветовете на форзицията. Дори нещо повече. Във водата тя се и вкоренява и при стайни условия може да се възпроизведе прелестната форзиция.
По същия начин се подготвят резници от дрян, върба и много други храсти, които се размножават чрез зрели резници.
На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват ...
Най-важното нещо при приготвяне на разтвори за пръскане на растенията са дозите. Те са написани върху етикетите на продуктите за растителна защита и на упътванията, които ги придружават. Дозите за т...
По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние, а като зеленчук - почти във всяка градина или двор. Многогодишното растение е средно високо, с ланцетовидни листа, цвет...
За средноранното полско производство краставиците се сеят на постоянно място през май, тогава, когато няма опасност от понижаване на температурите. Късните краставици за приготвяне на зимнина се сеят ...