Градина » Кипарис (купресус)

 Кипарис (купресус)
Cupressus

Истинският кипарис е прекрасно величествено дърво и всеки, който е пътувал из Средиземноморието, се е възхищавал на зелените колони на С. sempervirens. Няколко разновидности, като например С. sempervirens Stricta, може да се намерят в специализираните разсадници, но те трудно понасят суровите зими. Тук са описани по-издръжливите сортове, но кипарисът е по-капризен от близкородствения добре познат хамеципарис. Засадете малък екземпляр, който е бил отгледан в саксия или в контейнер, и не го местете. Не подкастряйте и осигурете здрави подпорки през първите няколко години.

РАЗНООБРАЗИЕ:

С. arizonica

Среден размер:
Височина след 10 г. 2,1 м
Според ботаниците гладкостволестият аризонски кипарис всъщност е С. glabra. Но градинарите продължават да го наричат C. arizonica. Най-често се предлагат сортовете Conica или Pyramidalis - между тях няма разлика. Формата е конусовидна, а листата - синьосиви. Пурпурната кора е ефектна.

С. macrocarpa

Високо:
Височина след 10 г. 4,5 м
Кипарисът Monterey (C. macrocarpa) е бил популярен през 19. век, но сега е заменен от по-издръжливия Leyland. Той издържа на соления въздух в крайбрежните области, но не и подкастрянето, което означава, че не можете да го използвате за жив плет. С годините долните му клони провисват. Не е добър избор.

С. macrocarpa Goldcrest

Среден размер:
Височина след 10 г. 2,4 м
Този култивар на кипариса Monterey е най-подходящият избор. По-издръжлив и по-компактен е от родителя си. Възрастното дърво не надвишава 7,5 м -тясно и конусовидно, открояващо се на фона на зимната градина. Най-забележителното в него са златистожълтите листа. Необходими са ярко слънце и подпорки.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Осигурете си пресен чесън за зимата

Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите ...

Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате ...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Тръстика от блатата освежава стаята

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

Начало