Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включително прерасналите и деформираните. Набраните стандартни краставици се сортират по качества на три фракции: екстра с дължина 3-6 см, първо качество - 6-9 см; второ - 9-11 см.
При отглеждането на краставиците на телена конструкция се получават 8-10 тона от декар стандартни плодове, а при стелещо отглеждане на растенията - 3-4 тона от същата площ.
Пресните краставици засилват апетита, в същото време действат разхлабващо. Освен това стимулират отделянето на урина, затова сокът от пресни краставици се препоръчва при отоци, породени от сърдечни заболявания.
Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...
Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Е...
Дойде време за резитба на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбат...
Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....