Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включително прерасналите и деформираните. Набраните стандартни краставици се сортират по качества на три фракции: екстра с дължина 3-6 см, първо качество - 6-9 см; второ - 9-11 см.
При отглеждането на краставиците на телена конструкция се получават 8-10 тона от декар стандартни плодове, а при стелещо отглеждане на растенията - 3-4 тона от същата площ.
Пресните краставици засилват апетита, в същото време действат разхлабващо. Освен това стимулират отделянето на урина, затова сокът от пресни краставици се препоръчва при отоци, породени от сърдечни заболявания.
От средата на май започва засаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазе...
Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него. Едногодишното растение обича прохладния и влажен кл...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...