Градина » Как да си отгледаме цветна топка

 Как да си отгледаме цветна топка

Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлина, вода и хранителни вещества, има и вът решни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите или пензиране в рас тенията настъпва преразпределение на пластичните вещества, стимулаторите на растежа и др. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите но и в спящите пъпки. Чрез пензирането (отчупването на растящите пъпки) се постига по-силно разклоняване и красиво оформяне на цветната корона. Пензирането обаче се прилага само при някои цветни видове. Най-често и по-точно то се прави както при едроцветните хризантеми, така и при дребноцветните на всеки 10 - 15 см. При астрите пензирането се изразява в прищипване на върха. В резултат на това се развиват нискостоящите пазвени пъпки и астрата добива туфест вид, но всеки цвят е с удължена дръжка.
Невенът също може да се пензира, получават се по-едри цветове. С успех се прилага пензирането при обикновеното и каскадното мушкато. Всички вариетети петунии също понасят пензиране.

Цъфтящите растения се колтучат

Колтучене се прави предимно при цъфтящите растения. То се състои в премахването на страничните разклонения, за да се получат по-качествени централни цветове. Най-много колтученето се прилага при карамфила Шабо, който се отглежда за рязан цвят, при оранжерийния карамфил Сим и др. Разклоненията и пъпките се отстраняват в началото, когато са крехки и се отчупват лесно.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Резенето сейте далече от кимион

Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, по читали са го и древните китайци, индуси, рим ляни и араби. Плиний Стари пиш...

Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя...

Готварските тиквички отиват в градината

Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски темпе...

Пазете градината от картофената нематода

Картофената нематода (Heterodera rostochiensis) е разпространена почти по цялото земно кълбо. В страните на Европа е проникнала доста отдавна и причинява големи поражения. Напада картофите, доматите, ...

Начало