Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлина, вода и хранителни вещества, има и вът решни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите или пензиране в рас тенията настъпва преразпределение на пластичните вещества, стимулаторите на растежа и др. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите но и в спящите пъпки. Чрез пензирането (отчупването на растящите пъпки) се постига по-силно разклоняване и красиво оформяне на цветната корона. Пензирането обаче се прилага само при някои цветни видове. Най-често и по-точно то се прави както при едроцветните хризантеми, така и при дребноцветните на всеки 10 - 15 см. При астрите пензирането се изразява в прищипване на върха. В резултат на това се развиват нискостоящите пазвени пъпки и астрата добива туфест вид, но всеки цвят е с удължена дръжка.
Невенът също може да се пензира, получават се по-едри цветове. С успех се прилага пензирането при обикновеното и каскадното мушкато. Всички вариетети петунии също понасят пензиране.
Цъфтящите растения се колтучат
Колтучене се прави предимно при цъфтящите растения. То се състои в премахването на страничните разклонения, за да се получат по-качествени централни цветове. Най-много колтученето се прилага при карамфила Шабо, който се отглежда за рязан цвят, при оранжерийния карамфил Сим и др. Разклоненията и пъпките се отстраняват в началото, когато са крехки и се отчупват лесно.
Торенето подпомага пролетното развитие на дърветата. Първите фази от пролетното развитие – цъфтежът и началото на растежа, протичат преди да се облистят растенията. Това означава че няма фотосинтеза и...
От средата на май до втората половина на юни в градините може да видите ажурно храстче с розови цветове с необичайна форма, напомнящи стилизирано изображение на сърце. За това му сходство растението е...
Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат. Описан...
Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...