Градина » Хванете си ново мушкато от резник

 Хванете си ново мушкато от резник

За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниците трябва да се подсушат на мястото на отрезите. Лятното размножаване чрез резници се състои в следното: от връхни клонки на мушкатото се оформят 10-15-сантиметрови резници, които се засаждат непосредствено след това в 7-9-сантиметрови саксии. В тези съдове те трябва да презимуват в стаята на перваза на прозореца при температура 16-18°С и при ограничено овлажняване. Почвената смес се съставя от листовка и градинска почва (по 2 части) и пясък (1 част). Растенията трябва периодично да се подхранват и поливат. Резниците ще се вкоренят за около 20-25 дни при нормална стайна температура. Можете да вкорените резници и в субстрат за разсади или пък в чаша с вода.
След като се развият, напролет растенията може да бъдат прехвърлени в по-големи саксии или пък в градината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не ...

Цвете за начинаещи градинари

Армерия (Armeria) е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представени от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armer...

Засаждайте шахматно, за да удвоите добивите

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространство ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Начало