12.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3639  |   0  
Славната глориоза се caди сега
Глориозата разтваря големите си красиви цветове в средата на лятото. В превод от латински нейното име означава gloria - слава и тя напълно оправдава името си. За отглеждане е добре да подберете продълговати грудки от глориоза, които обикновено се предлагат в магазините по това време. Необходима и е също така богата, хранителна почва, основната част от която трябва да бъде компост и да се добави листовка. За да се подобри структурата, добавете пясък или сфагнов мъх. Клубените на глориозата, за разлика от много други растения, трябва да се засадят хоризонтално и да се покрият едва с 2-3 см субстрат. Пазете крехките грудки от повреда, защото глориозата не може да поникне от част от клубена, както е при много други растения.
Най-доброто време за засаждане е в момента - от януари до март. От момента на засаждането може да се започне с поливането, но появата на младото растение зависи не от влагата, а от физиологическото състояние на грудката. Тя може да „лежи" в почвата 1-2 месеца, без да прорасне. Ако сте нетърпеливи, този период ще ви се окаже твърде дълъг. Не надничайте обаче под земята, защото може да повредите младото растение или кореновата система, която се появява около клубена. При това положение нямате шанс през този сезон растението да се възстанови. Не бива също така да се прекалява с поливането. Субстратът трябва да бъде влажен, но без водата да се застоява, защото младите коренчета може да загинат.
Глориозата предпочита ярката, но разсеяна светлина, затова, когато е сложена на южен прозорец, ще трябва да спуснете тънко перде. Най-добре е да й се намери място на източен или западен прозорец.
След като младото растение се покаже над почвата, то започва да расте с бързи темпове. Глориозата е лиана, която се захваща с помощта на мустачки, разположени на края на листата. На най-долните листа може да няма мустачки, затова е добре от време на време растението да се привързва към опора. Въпреки разпространеното мнение, стъблата на глориозата не могат да се увиват около опората. Пазете обаче цветето от контакт с пердетата, неговите тънки мустачки леко се забиват в тюла.
Глориозата расте усилено през май и началото на лятото. Дължината на стъблата може да достигне 1-2 м. Такава дължина обаче не е желателна, затова се препоръчва младите стъбла периодично да се обръщат надолу. Най-накрая глориозата започва да пуска много коренчета, това означава, че се готви за цъфтеж. Тогава ще се убедите защо носи името си. Листата на цветовете са с дължина 10 см, наситено оранжеви с контрастно жълто в основата. Колкото повече остарява цветът, толкова повече става червеното и изчезва жълтото.
През септември за глориозата настъпва период на покой. Листата губят зелената си окраска и стъблата изсъхват. Веднага след като се забележат първите признаци, трябва да се прекрати поливането. Клубените внимателно се вадят от земята. До следващото засаждане се държат в сух пясък при температура 10-12 градуса.

ВНИМАНИЕ: Грудките са изключително отровни, пазете ги от малки деца.
03.03.2013 г. / Стойка Жекова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020