Градина » Не оставяйте зокума жаден

 Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, не се притеснявайте, че зокумът ще пострада. Той се нуждае от преки слънчеви лъчи. Трябва обаче да се съобразите с това, че през цялата зима растението е било на сянка и при рязкото изваждане навън има опасност от изгаряния, затова преди изнасяне на открито се държи една седмица на полусянка.
Ако се случи да завали, това е добре – зокумът обича краткия освежаващ дъжд, а освен това той ще измие листата.
Тъй като пие много вода, поливайте олеандъра обилно и следете почвата му да не пресъхва. Ако стои на слънце, може да ви се наложи да го поливате два пъти на ден.
Лятото е и най-подходящото време да размножите зокума. За тази цел трябва да отрежете полувдървесинени резници. Засадете ги в саксия с градинска почва, като можете да добавите и пясък, покрийте го със стъклен буркан или прозрачен плик и го поставете на светло, но не слънчево място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хванете си лупина от резници

При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...

Защо пиперът издребнява?

Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги замести и зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зелева...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Начало