Градина » Не оставяйте зокума жаден

 Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, не се притеснявайте, че зокумът ще пострада. Той се нуждае от преки слънчеви лъчи. Трябва обаче да се съобразите с това, че през цялата зима растението е било на сянка и при рязкото изваждане навън има опасност от изгаряния, затова преди изнасяне на открито се държи една седмица на полусянка.
Ако се случи да завали, това е добре – зокумът обича краткия освежаващ дъжд, а освен това той ще измие листата.
Тъй като пие много вода, поливайте олеандъра обилно и следете почвата му да не пресъхва. Ако стои на слънце, може да ви се наложи да го поливате два пъти на ден.
Лятото е и най-подходящото време да размножите зокума. За тази цел трябва да отрежете полувдървесинени резници. Засадете ги в саксия с градинска почва, като можете да добавите и пясък, покрийте го със стъклен буркан или прозрачен плик и го поставете на светло, но не слънчево място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризите на оранжерийните патладжани

Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...

Засейте граха преди да падне снегът

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...

Отгледайте си едроплоден дрян

Дрянът е един от първите предвестници на пролетта. Със своите многобройни и красиви съцветия той е станал символ на радостта, щастието и младостта, а с изключителната здравина на дървесината и голямот...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Начало