10.12.2019 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1920  |   0  
Гроздобер през ...февруари
Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца да се радваме на благодатния плод. При домашни условия са възможни два начина.

В щайги или на куки е най-лесно, но зърната се бръчкат

Този начин е по-лесен, но при него се променя външният вид на гроздето, защото чепката изсъхва и зърната се сбръчкват. Могат да се използват тавански помещения или други стаи, снабдени с прозорци, но с металическа мрежа, за да се предпази гроздето от насекоми. Предварително помещението се дезинфекцира с варно мляко. Температурата не трябва да пада под 0°С, иначе гроздето ще замръзне и ще се напука. Въздухът не бива да е много влажен, в противен случай ще се развият плесени и гроздето ще загуби аромата си.
Подбраните здрави чепки се излагат предварително няколко часа на слънце, за да се внесат в хранилището напълно сухи.
Редят се в щайги, по маси, етажерки, дъски, а даже и по пода, но само на един пласт. Между гроздовете се оставя малко разстояние за проветрение. Те могат и да се окачат на върви, на куки или да се навържат на напречно поставени летви на различна височина. За икономия на място се използват „свиела" с дължина до 100 см. В пълното хранилището има силно изпарение и се създава влажна среда. Затова трябва да се проветрява в сухи и хладни часове на деня. В първите дни изпарението е най-силно, тогава гроздето загнива най-лесно и бързо. Препоръчва в помещението да е тъмно, липсата на светлина плюс ниска температура пречат на развитието на
някои плесени.

Гроздето се реже с част от пръчката

При този начин на съхранение гроздето ще остане толкова свежо, колкото е било при откъсването му. Методът е по-трудно приложим, но ценният плод може да се запази до февруари и дори до март. За предпочитане са гроздове с дебели, месести чепки, твърди зърна и дебела ципа. Гроздове се отрязват заедно с част от пръчката, а именно - две колена под грозда и едно - над него. Листата, страничните леторасти и мустаците се отстраняват.
Използват се стъклени буркани,стъкленици, бутилки с по-широки гърла. Те се укрепват добре, леко наклонени по етажерки. В стъклениците се поставят с по-дългата част на пръчката, един съд може да се използва за 2-3 грозда. Предварително се налива до 1/2 от обема вода. Прибавят се и две малки парченца дървени въглища или 1 г сол, те ще поглъщат газовете, образувани от кисненето на пръчките във водата.
Желателно е отворът на стъклениците да се покрие с лек материал - памук или тънка хартия. Водата с течение на времето намалява. Допълва се внимателно със специална лейка с прикривена цев. Периодично трябва да се проверява състоянието на гроздовете, дали не се опират един до друг. Прочистват се и повредените зърна.
02.10.2012 г. / Ст. н.с. д-р Николай СПИРОВ

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019