Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници.
Резниците се приготвят от силно развити и не по-тънки от 5-6 мм издънки на касисовия храст. Обикновено се избират тези издънки, които и без това трябва да се премахват, защото сгъстяват храста. От една такава пръчка може да се получат 2-3 резника, дълги 18-20 сантиметра. При направата им се съблюдава горният отрез да е на около сантиметър над пъпка.
Така подготвените резници се засаждат в предварително обработената дълбоко почва. В леките почви се забождат вертикално, а в по-тежките – под известен наклон. Дълбочината на засаждането е до втората пъпка, която остава на почвената повърхност. Заложените за вкореняване резници се поливат.
Не разчитайте на един-два резника. Заложете повечко, защото процентът на вкореняване не е висок. Ако изпуснете момента и силно влошаване на времето не ви позволи да вкоренявате резниците през есента, съхранете ги до пролетта. Това може да направите, като ги навържете на снопчета и ги заровите в основата им във влажен пясък. Подходящото място за съхранение е хладна изба. Може да се съхранят и на открито в трап на отцедливо място, затрупани с пръст. Съхранените резници ще засадите за вкореняване в края на зимата, не по-късно от последните дни на март.
Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...
Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...
Дебелецът (Crassula) е едно от най-разпространените стайни растения, което е известно и като дървото на парите или живота. Размножава се чрез резници, но може да се получи ново растение и от лист. Пре...
Санитарната резитба се провежда за профилактика на болестите. Много гъбички в началото се заселват на мъртви участъци, а след това се разпространяват и на здравите. Затова растенията редовно се оглежд...