07.06.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  443  |   0  
Септемврийски грижи за ягодоплодните
Грижите за ягодоплодните култури продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на растенията през есенно-зимния период и рано напролет.
Подготвят се площите за засаждане на касис, малини и къпини. След като е извършено основно торене и риголване, се изкопават дупки.
Почвената повърхност да е чиста от плевели, а с изключение на малините при необходимост да се полива. Тори се с 30-40 кг на декар обикновен суперфосфат и 15-20 кг на декар калиев сулфат. Това се отразява благоприятно върху залагането на плодните пъпки за следващата година.
• Предимно в края на септември се извършва есенното засаждане на ягоди. Задължително да се използва здрав, свободен от вируси посадъчен материал. Коренчетата се съкращават леко до свежа маса и се отстраняват част от старите листа. Растенията се засаждат на същата дълбочина, на която са били преди изваждането им или малко по-дълбоко. Не бива да се подгъват коренчетата и да се засипват пъпките. Почвата се притъпква добре и се полива.
• Старите ягодови растения трябва да се прегледат и всички листа с петна и изсъхналите части на растенията да се оберат и изгорят.
• Важна грижа за овощарите е и да приберат пръскачките на сухо място. Но предварително да ги измият и подсушат, а железните части да смажат с машинно масло.
11.09.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020