Трайни и удобни са три разновидности конструкции за малините. Циментовата конструкция с два двойни тела се състои от железобетонни колове, поставени през 6-8 метра. По тях се опъват два двойни тела, съответно на височина 80 см и 150 см от повърхността на почвата. През 1 м двете нишки на горния тел се свързват с телчета за фиксиране на растенията издънките се прекарват между теловете.
Добър резултат дава използването на циментова конструкция с 4 реда тел. Първият се опъва на 80 см от повърхността на почвата, а следващите нагоре са на 50, 20 и на 10 см един от друг. Издънките се вмъкват между тях. Този начин е по-трудоемът, но растенията са здраво прикрепени и отпада необходимостта от привръзване.
V-образната телена конструкция се състои от наклонено забити колове. Разстоянието между горната им част е около 1 метър. По всеки ред от коловете се опъва тел на височина 90 и 170 см от почвата. Малините се засаждат на два реда при междуредово разстояние 50 см. Оставят се по 8-10 плододаващи издънки на всеки линеен метър от реда. Те се привръзват наклонено, а младите израстващи стебла растат вертикално и не пречат на брането на плодовете. Ширината на междуредията е в зависимост от обработващата техника – обикновено около 2-3 м. Недостатък на тази телена конструкция е, че около половината от узрелите плодове са между теловете навътре, което би затруднило брането.
Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у...
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...
Най-много нужда от хранителни елементи имат картофите, когато интензивно нараства наземната маса и клубените. Когато не стига азот, растенията изостават, листата стават светлозелени, преждевременно ок...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...