27.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  10078  |   0  
За измръзналото лозе - лечебна резитба
Измръзналите лози могат да бъдат спасени, ако към лечението им се пристъпи професионално и с умение. Ако измръзването е 100-процентово, т.е. всички очи на лозата са измръзнали, трябва да се изчака да се развият спящите пъпки от основата на стъблото или издънките от подземното стъбло. Тогава да се пристъпи към изрязване на мъртвите части. Ако не се развият никакви пъпки, лозите се присаждат на разцеп. Присаждане може да стане и на зелено върху летораста. Щом и това не помогне, лозата се изкоренява.
Когато се констатира, че са измръзнали главните пъпки от зимното око, резитбата трябва да се направи, след като лозата бъде подготвена за това, но преди да започне сокодвижението. Това изискване трябва да се спазва, за да, могат да се развият успешно всички резервни пъпки на лозата.
Запазени ли са част от заместващите пъпки, резитбата се извършва на чепове с по 2 очи. Когато около 80 на сто от главните и около 60-70 на сто от заместващите пъпки са повредени от студовете, резитбата задължително се извършва с определен брой чепове с по 2 очи.

Нови лозички в празните места

Някои лози измръзват след сурова зима, други изсъхват от засушаване, трети умират от болести и неприятели. Налага се да се изкоренят. Така в лозето се появяват празни места, за които трябва да се помисли преди настъпването на пролетта.
Можете да ги запълните с отводи. Тази практика е позната във всички страни с развито лозарство. Най-добро време за полагането им е есента. Но за тези, които са пропуснали срока, идва пролетта - също удобно време. Това се прави преди резитбата.

Как става полагането на отвода?
От лоза, която е в близост до празното място, се изкопава канавка, дълбока 40-50 см. На дъното й се поставя угнил оборски тор, смесен с рохкава почва. От здравата лоза се избира подходяща пръчка, почиства се от колтуците и мустаците и много внимателно се огъва в основата. След това се полага в дъното на канавката. Върхът на пръчката се изнася на повърхността. Канавката се запълва догоре с почва, притъпква се и върхът на отвода се прерязва на 3-4 очи.

Трябва да се знае и помни
Отводът, направен от облагородена лоза, остава свързан с лозата майка, докато дава плодове, т.е. докато ражда грозде.
24.02.2012 г. / Тома Христов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020