Градина » Какво означава рътене на картофите

 Какво означава рътене на картофите

Рътенето представлява поставяне на клубените за засаждане при условия, при които по тях да се образуват къси кълнове. Това може да стане в светло помещение. На тъмно израстват дълги кълнове, които лесно се чупят. Освен това е необходима и подходяща температура. Такива условия може да създаде всеки любител, които е решил да изравя ранни картофи от дворната зеленчукова градина.
Без да усложнявате процеса,поставете просто предназначените за засаждане клубени в щайги или други плитки съдове в един ред. Така ще осигурите до всички достъп на светлина. Настанете ги в подходящо светло помещение. Осигурете ако е необходимо и някакъв топлоизточник, за да поддържате температура от 12-15 градуса. Освен топло и светло, помещенито трябва и да е влажно. Висока влажност ще постигнете, като постанвите широк съд с вода близо да топлоизточника.
Рътенето трябва да започне 50-55 дни преди засаждането. За Южна България това е около 20 януари, а на север от балкана – десетина дни по-късно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подложки израстват и от семка

За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Патладжанът първо живее в сандъчето

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...

Патладжаните стават и на балкона

Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от...

Начало