Градина » Засейте тиквички като втора култура

 Засейте тиквички като втора култура

Изобилна, Бисерна, Горнооряховска 1 - това са сортовете, които отлично стават за късни тиквички. Моментът на сеитбата е в зависимост от това кога искате да е готова продукцията. Имайте предвид, че тиквичките стават бързо - от поникването до първите плодове минават 55-60 дни. Разбира се, не бива и много да закъснявате, защото в края на септември и началото на октомври се появяват първите есенни слани, а зеленчукът е чувствителен на студ.
Засява се в редове, между които да има един метър, половин метър се оставя между гнездата. Във всяко се пуска по 3-4 семена на дълбочина 4-5 см. Ще поникнат бързо, ако са рътени.
След като се покажат растенията, във всяко гнездо се оставят по 1-2 от най-добре развитите. С първото окопаване леко се загърлят, подхранват се с амониева селитра (100 г на 10 кв м). Разклоненията на стъблата се отстраняват, докато не са израсли повече от 5-6 см.
Тиквичките се берат на етапи, късат се добре оформените плодове с дължина около 20 см и тегло към 250-300 г. Отрязват се внимателно с 1-2 см от дръжката, без да се дърпа стъблото, за да не се смущава развитието.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да приберете праза

Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позвол...

Лещата обича лекия чернозем

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...

В студ от торенето няма ефект

Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества труд...

Защо листата на чесъна пожълтяват

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Начало