Градина » Хубав разсад става в топъл парник

 Хубав разсад става в топъл парник

Не е проблем да се отгледат няколко стръка разсад ранни домати в топло помещение на жилището, редом със стайните цветя. Но когато става въпрос за по-голямо количество, е нужна по-голяма разсадна леха, а често и лехи. Традиционно ранният и средноранният разсад за топлолюбивите плодови зеленчуци (пипер, домати, патладжан, краставици) се е отглеждал в парници, отоплявани с биотопливо и покривани с остъклени рамки и рогозки. Днес слънчевите оранжерии предлагат по-добри възможности, особено на любителите и дребните производители.
Най-голямата трудност при отглеждането на ранния и средноранния разсад е осигуряването на нужната му топлина и светлина в студените, мъгливи и все още къси зимни дни. Ако парникът е разположен в полиетиленовата оранжерия и за отоплението му се използва биотопливо, проблемът с измръзвавето отпада. Остава проблемът с поддържането на благоприятния температурен режим. За по-късното производство може да се мине и без допълнително отопление, слънчевото греене ще е достатъчно.

Парниковият трап

За отглеждането на гъстия ран разсад за домати, пипер и патладжан той трябва да е дълбок 60-70 см и широк 150 см. Дължината му не бива да е по-малка от 4 м, за да не се губи много топлина. Така изкопан, той ще поеме нужното количество биотопливо. Върху биотопливото се разстила торопочвената смес, в която ще се засеят семената. Тя трябва да представлява пласт с дебелина 20 см.
За пикирания разсад се изкопава също трап, но неговата дълбочина е 40 см, защото е нужно и по-малко биотопливо, което не трябва да развива и висока температура, а и големите зимни студове ще са преминали.
След сеитбата върху така направения парник се изгражда полиетиленов тунел. Дъгообразно извитите носещи полиетиленовото платно пръти трябва да бъдат здрави, защото в по-студени нощи може да се наложи допълнителна завивка.

Температурният режим

За получаването на доброкачествен разсад не е достатъчно да се осигури топлина. Важно е да се поддържа правилен температурен режим. Това става чрез подходящо проветряване на оранжерията и тунела в топли дни и допълнително покриване в студените нощи. Трябва да се има предвид, че в слънчеви и тихи дни температурата под полиетилена се повишава много и достига крайно неблагоприятни стойности за младите растения. До поникването им се поддържа възможно по-висока температура. След това температурата на въздуха за 7-10 дни се понижава, за да не прераснат младите растения, докато на почвата остава сравнително по-висока и корените бързо нарстват. За доматите температурата на въздуха трябва да е 15-16 градуса, а за пипера – 18-20 градуса. След този период при доматите се поддържат 18-20 градуса, а за пипера 20-22 градуса. В облачни дни температурата трябва да е с 2-4 градуса по-ниска (според заоблачаването), а през нощта още по-ниска.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Черен пипер расте у нас само в саксия

Тъй като родните места на черния пипер са крайбрежните гори на Южна Индия, растенията обичат много топлина. В нашите предели на открито не могат да успеят, затова любителите ги отглеждат само в саксии...

Може да изнасяте навън и патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на мястото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Под дървото натрупайте трева

Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кр...

Искате ли да си отгледате артишок?

Артишокът е предимно любителска зеленчукова култура за нашата страна, въпреки че би могъл да се чувства добре в градините ни. Отглеждан е и много ценен още от древните народи на Египет и Рим, а по-къс...

Начало