Градина » Запазете по-дълго листното цвекло

 Запазете по-дълго листното цвекло

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержите.
През есента, като се запазва връхната пъпка, растенията може да се поставят за доотглеждане, изваждайки ги внимателно от почвата. Засаждат се в студени парници или в пясък в избени помещения. През зимата растенията продължават да растат. Така градинарите доотглеждайки растенията ще имат дълго време пресни зелени листа. Покаралите при липса на светлина листа са по-нежни и вкусни от тези, израсли на светло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

От какво се нуждае смокинята

Макар да е типично растение на средиземноморските страни, смокинята става и в българските градини. Разбира се, най-добре се развива в южните ни райони и по Черноморието. България се приема като северн...

Време е за сеитба на арпаджика

В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с...

Прогонете косовете с огледала

Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...

Начало