Характерно за златозадката е, че се появява в голямо количество (каламитет) внезапно. Има я навсякъде у нас. Просто трябва да се познава и чрез системна борба да не й се позволява масово намножаване.
Както в много други случаи, и тя е красива пеперуда, на пръв поглед дори безобидна, защото не се храни и не нанася повреди. Вредят гъсениците й. Крилата й са бели, с копринен блясък. Женските имат на задната част на коремчето си дебел кичур от златисти космици, откъдето идва и името на вида. Снасят яйцата си през юли по долната страна на листата, а излюпените от тях гъсенички ги нагризват отгоре. При масово нападение листата засъхват, пригарят и дръвчетата изглеждат като опожарени. В повечето случаи не е така и повредите стават по-забележим напролет, когато презимувалите гъсеници, вече по-възрастни, започват да се хранят с набъбналите пъпки, а след това преминават по листата. От листата остават само дебелите жилки. Обезлистените повече или по-малко дървета не се запасяват добре с хранителни вещества, стават податливи на студа, не успяват да заложат плодни пъпки и реколтата през следващата година е много слаба, често никаква. Не се ли вземат мерки, дръвчетата скоро загиват.
Златозадката развива едно поколение годишно. Излюпилите се през лятото гъсенички сменят на два пъти кожата си, т. е. преминават през две възрасти, и зимуват като гъсеници от трета възраст по връхните части на клоните на дърветата. Там задружно построяват зимните си гнезда от няколко листа, оплетени в бели копринени нишки. Всяка гъсенчика си изприда в гнездото свое пашкулче. Така зимният студ не ги плаши.
За борба със златозадката има препарати, но най-важният способ е изрязването на гнездата с ножица гъсеничарка. Гнездата на зимното слънце блестят силно и се виждат отдалече. Така че ако по дръвчетата ви в градината ги забележите, изрежете ги и ги хвърлете в огъня.
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...
Присаждането на лозите на място на разцеп или на зелен летораст може освен през пролетта да се направи и по-късно до края на юли. Използват се присадници от зелени леторасти, които са добре вдървесине...
Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...
Този род е описан през 1753 г. и носи името на шведския ботаник Тиландз (1640-1693). Съществуват повече от 400 вида, които са разпространени от югоизточната част на САЩ до Аржентина и Чили. Тиландзият...