Градина » Парафин опазва гергините

 Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъдат потопени клубените на гергините, не трябва да превишава 55 градуса. Задължително измерете температурата, иначе може да сварите целия посадъчен материал. Когато филмът, покрил клубените, стане твърд, потопете ги отново в парафина. Предварително клубените трябва да бъдат почистени и задължително просушени.
Другият вариант е да държите клубените на гергините в леко влажен пясък в незамръзващо помещение.
Трябва да отделяте особено внимание на мястото на съхранение на клубените. Ако помещението е прекалено влажно, те могат да развият гъбни заболявания и ако не предприемете мерки навреме, всичките ще станат негодни за засаждане през пролетта. Благоприятно за развитието на тези болести е съвместното съхранение на гергините със зеленчуци и картофи, а също така и замърсеният недезинфекциран пясък. При поява на признаци на гъбни заболявания загиналите части на растенията трябва да се изрежат, клубените да се просушат и да се напудрят с дървесна пепел.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Кога се използват положници в лозето

Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температур...

Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...

Как да прилагаме несъвместимите препарати?

Въпросът засяга случаите, когато срещу даден неприятел се правят голям брой пръскания, при което се препоръчва да не се прилага дълго един и същ препарат, а да се редуват препарати с различен химическ...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало