22.09.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  985  |   0  
Превърнете отпадъците в компост
Компостът е продукт от добре разложена смес от растителни, животински и кухненски отпадъци. Наименованието му е френско и означава комбиниран тор. Всяко домакинство, което има дворна градина би следвало да си приготвя компост. По съдържание на хранителни вещества той съперничи с оборския тор, а понякога дори го превъзхожда. Качеството му зависи от какви отпадъци се състои и при какви условия те са били разложени.

Къде да създадем “контейнер”

В двора се избира странично и сенчесто място, където се изкопава траншея с размери 2.5 на 1.5 м и дълбочина около 1 м. Страните й се изграждат от камъни, тухли, дървени плоскости и пр. За компоста се използва шума, плевели, развален фураж, дървесни стърготини, тор от домашните животни, сламенна постеля от обора, кухненски и кланични отпадъци, т.е. всяка материя, която гние. Не се използват листата на ореха и конския кестен, защото съдържат, вещества потискащи дейността на почвените микроорганизми.

Редовно се размесва

Подложените на компостиране отпадъци се раздробяват колкото се може по-добре, намокрят се с торова течност, а при липса на такава с вода и се зареждат в траншеята на пласт дебел около 25 см. Отгоре се покриват с около 15 см почва. Следва нов пласт отпадъци и почва и се редува така докато купчината стане висока 1-1.3 м. Най-отгоре се покрива с по-дебел пласт пръст и върху него се разстила найлоново платно. Купчината периодично се разкопава и размесва с лопата, като се овлажнява с торова течност или вода. Така компостът става еднороден – “узрява” за около година с отлични качества. Използва се по същия начин, като разложеният оборски тор. Преди употребата в градината се пресява, за да се отстранят някои все още недоразложени съставка, които се връщат в траншеята за повторно гниене.

29.07.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020