18.01.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  325  |   0  
От много дъжд почвата се вкислява
Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната почва микрофлората е по-разнообразна и съдържа много полезни за растенията видове.

Кога почвата става много кисела?

Въглеродният диоксид се отделя от корените по време на дишането, а също при разлагането на органичните вещества. Заедно с водата той образува въглеродна киселина, която разтваря съединенията на калция и магнезия. С дъждовната вода те постепенно се измиват от повърхностния слой и влизат по-дълбоко. В резултат почвата се вкислява. Някои минерални торове също могат да повишат киселинността й.

На помощ идва дървесната пепел

Киселинността може да се неутрализира, като се внесе дървесна пепел и доломитово брашно (млян варовик, богат на калций и магнезий). Освен че калцият и магнезият намаляват киселинността, те образуват съединения с устойчивите на вода хуминови киселини и по този начин подобряват почвената структура.
08.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020