Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladosporium capsici. Среща се в полиетиленовите оранжерии, а също и по пипера на полето.
Болестта се развива по листата. По горната страна се появяват жълтеникави, закръглени, неясни очертани петна, които по-късно потъмняват. По долната страна петната се покриват с кафеникавозелен кадифен налеп от спороношението на гъбата. Този налеп е характерен признак за разпознаване на болестта. Тя обхваща най-напред по-долните листа, после преминава и по горните. Засегнатите листа се завиват, изсъхват и окапват. Благоприятни за развитието на черната мана по пипера са високата температура и високата влажност на въздуха. Такива условия се създавата при обилни и продължителни дъждове. Болестта уврежда по-силно младите растения отглеждани в гъст посев или торени с по-високи дози азотен тор.
Гъбата се запазва в окапалите листа, в растителните остатъци. През вегетацията болестта се разпространява със спори пренесени от вятъра.
Борба
В оранжериите трябва да се създават условия за добро проветряване. При поява на първите признаци на болестта пръскане с един от следните фунгициди: дитан М45 - 20 г (карантинен срок 20 дни), топсин М70 ВДГ - 10 г (карантинен срок 14 дни). Дадената доза е за 10 л вода.
Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...
Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододава...
Няма регистрирани почвени и листни хербициди за борба срещу плевелите при дини и пъпеши. Поради това при провеждане на борбата можете да разчитате основно на правилно извършени предпазни и агротехниче...
Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се ...