Пиретрумът (Pyrethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но все още не е достатъчно широко застъпен. Многогодишното лечебно растение има многоглавест дълбок корен, от който излизат голям брой стъбла, завършващи с цветоносни дръжки. Цветовете са бели, групи рани в цветни кошнички. Листата са сиво-зелени, перести. Цъфти през май-юни.
Предпочита варовити и глинесто-песъчливи почви, богати на хумус и слънчеви. Размножава се чрез семена. През пролетта подгответе почвата и оформете лехи, на които ще засеете семената на пиретрума. Посевът трябва да се поддържа чист от плевели, затова почвата леко се разрохква. До есента се развиват долните листа и образуват розетката.
Набраздявате мястото на 50 см между браздите и го разсаждате на 50 см едно от друго в реда. Поливате и го оставяте да зимува. Напролет окопавате и поддържате почвата чиста от плевели. Растенията развиват листа и започват да цъфтят. Те се прибират при сухо и слънчево време, когато цъфтежът е обхванал половината посев. Отрязвате стръковете на 20 см от върха заедно с листата и цветните кошнички. Изсушавате растенията на тънък пласт на слънце. Вечер ги прибирате. Те съдържат пиретрини, етерично масло, инулин и други полезни вещества. Отварата се ползва за пръскане срещу насекоми.
Отглеждането на дългите тиквички по нищо не се различава от грижите, които полагаме за тиквичките за готвене. Почвата трябва да бъде добре обработена и наторена. Засаждат се в средата на април 2-3 сем...
Аронията е малко познат у нас плод, но в последните 3-4 години се наблюдава значителен интерес към това растение. Тя е храст, достигащ височина 2,5 – 3 м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...