Пиретрумът (Pyrethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но все още не е достатъчно широко застъпен. Многогодишното лечебно растение има многоглавест дълбок корен, от който излизат голям брой стъбла, завършващи с цветоносни дръжки. Цветовете са бели, групи рани в цветни кошнички. Листата са сиво-зелени, перести. Цъфти през май-юни.
Предпочита варовити и глинесто-песъчливи почви, богати на хумус и слънчеви. Размножава се чрез семена. През пролетта подгответе почвата и оформете лехи, на които ще засеете семената на пиретрума. Посевът трябва да се поддържа чист от плевели, затова почвата леко се разрохква. До есента се развиват долните листа и образуват розетката.
Набраздявате мястото на 50 см между браздите и го разсаждате на 50 см едно от друго в реда. Поливате и го оставяте да зимува. Напролет окопавате и поддържате почвата чиста от плевели. Растенията развиват листа и започват да цъфтят. Те се прибират при сухо и слънчево време, когато цъфтежът е обхванал половината посев. Отрязвате стръковете на 20 см от върха заедно с листата и цветните кошнички. Изсушавате растенията на тънък пласт на слънце. Вечер ги прибирате. Те съдържат пиретрини, етерично масло, инулин и други полезни вещества. Отварата се ползва за пръскане срещу насекоми.
Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества труд...
На три места в двора ми растат кокичета, които са образували гъсти туфи. Може ли сега, след прецъфтяването, да ги разсадя и на други места, където също искам да ги имам? Може би въпросът ми е наивен, ...
В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъ...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...