Градина » Доматите със завити листа не са болни

 Доматите със завити листа не са болни

Завиването на листата при доматите не е болестно състояние, макар че признаците са подобни като при заболяване. Явлението е придружено с чупливост на листата, дължи се на натрупаната скорбяла в тях. Причините за проявата не са ясни и затова не може да се даде задоволителен отговор на какво се дължи. Засега се счита, че растенията са прекарали физиологични смущения, свързани със самата технология за отглеждане.

Ето какво казва аграрната наука по въпроса:

Неправилно колтучене на високо растящите колово отглеждани домати предизвиква завиване на листата.
Растенията, които не са торени балансирано с основните хранителни елементи, а са получавали повече азотни торове, страдат по-силно от листно завиване.
Когато почвата под растенията е силно преовлажнена и при обилната слънчева светлина се натрупват излишни количества хранителни вещества в листата и това причинява завиването им.
Лансира се и схващането, че листното завиване при доматите е проява на физиологични и биохимични изменения, настъпващи след прекършване на растежния връх. Потвърждение на това е фактът, че степента на развитие на заболяването е пряко свързана с момента на прекършването. При по-ниско прекършваните растения (след 3-ото съцветие) листното завиване е по-силно проявено, отколкото при прекършените по-високо растения (след 6-ото съцветие). При тези, които по-късно са прекършени, листата почти не се завиват.
Независимо че явлението не е болест, то предизвиква силно намаляване на асимилационната повърхност на растенията, поради което плодовете в по-горните съцветия не могат да наедряват достатъчно.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Не оставяйте без грижи слънчевата оранжерия

През август доматите, пиперът, и каквито и да било други зеленчуци, отглеждани в полиетиленовата оранжерия, са обрани и за мнозина грижите за нея остават някак си на заден план. Не бива да е така. Тък...

Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...

Пресни репички в началото на март

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало