07.08.2020 година
1564339898.swf
С
тайни растения
  3056  |   0  
Роза
Rosa
Странно е, че рози растат в почти всички градини, но в много малко домове. Това не е заради липса на привлекателност – миниатюрните рози имат красиви цветове с диаметър 2-4 см, подобни на по-големите им роднини, които се отглеждат на открито. Ароматни са, с широк спектър от багри и разнообразие от форми – храстовидни (високи 15-30 см), катерливи и стъблени. Не са популярни, защото не цъфтят в обикновена стая. Но със специални грижи се отглеждат успешно и цъфтят от ранна пролет до късно лято. Тайната е да ги третирате като градински растения, които се внасят на закрито, за да цъфтят. Навън грижите са малко – пазете ги от заболявания и вредители и подкастряйте през зимата. На закрито им трябва обилна светлина, чист въздух, висока влажност и много вода. Отстранявайте увехналите цветове, за да удължите периода на цъфтеж.
Без проблем ще разпознаете цъфналата миниатюрна роза. Прилича на обикновен градински сорт, но е по-ниска – същите листа, същите многообразни багри и форми на цветовете, същите разнообразни аромати. Хибридите на Р. хинензис минима (Р. рулетии) са подходящи за стайни растения, които цъфтят през лятото, ако спазвате правилата. Спрете се на сорт, който достига 30 см височина или по-малко и изберете растение, отгледано от резник или микрорезник, а не от присадена роза. Третирайте по описания по-горе начин.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – дръжте при температура 10-21°С по време на растеж.
Светлина: Ярка – идеалното място е слънчев перваз; през зимните месеци с къс ден ще ви трябва допълнителна светлина – вечерно време поставяйте саксията близо до флуоресцентна лампа.
Вода: Поливайте обилно, когато растението е на закрито; между отделните поливания почвата трябва да позасъхне.
Влажност на въздуха: Поставете саксията върху вана с камъчета, ако стаята е топла; често пулверизирайте листата.
Грижи след прецъфтяване: Пресадете наесен и изнесете на открито – ако е възможно, заровете саксията в почвата; в средата на зимата внесете на закрито и отрежете горната половина на стъблата; за седмица-две оставете на неотоплено място, преди да преместите саксията в отоплено помещение.
Размножаване: Направете стъблени резници в началото на пролетта; използвайте стимулатор за вкореняване.
08.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020