Градина » Гъстите лехи повече страдат от болести

 Гъстите лехи повече страдат от болести

В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради прекалената гъстота на лехите. На пръв поглед това засаждане радва очите, но сгъстените растения си пречат едно на друго, рязко се понижават добивите, някои растения дори умират. В сгъстените растения се натрупва голямо количество нитрати.
Първото прореждане на морковите, магданоза, репите, цвеклото, репичките се прави във фазата на първия лист. Между стръковете на морковите и магданоза се оставят 1-2 см, между цвеклото и репите – 2-3 см, ранните репички да са на 3-4 см, а късните – на 4 см.
Второто прореждане се прави след 15-20 дни. Извадените стръкове салатно цвекло можете да засадите на освободените места (например на мястото на репичките). Преди да се изкопаят растенията се поливат, а след това се засаждат в предварително подготвени ямички, като се внимава да не се извива основният корен.
При прореждането на морковите стъблата трябва да се травмират възможно най-малко. Иначе ще ги нападне морковената муха. Не бива да се оголва главата на кореноплодите, тъй като там опасният вредител ще снесе яйцата си. Ето защо след прореждането корените леко се загърлят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Филизенето не е за пренебрегване

То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесине...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...

Мулчиране с течен тор

Малко се знае, че течният тор се използва и за мулчиране. Върху почвата се създава фин слой кора, която задържа влагата и удължава срока между поливките. По-често чрез течното торене или както по ня...

Младото вино изисква специални грижи

Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...

Начало