11.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2309  |   0  
Нарцисите се нуждаят от топли грижи
За популярността на нарциса можем да съдим от факта, че се отглежда в целия свят, като от него са създадени над 10 000 сорта. У нас любителите също го отглеждат. С настъпване на пролетта в градините ще разцъфтят жълти и бели, кичести и прости, единични или букетни сортове.
Имайте предвид, че за да са красиви цветовете им, нарцисите изискват преди всичко почвата да е лека, структурна и добре дренирана. Не трябва да задържа излишна влага, защото в кратък срок луковиците може да загният и да загинат. Почвата трабва да е богата на хранителни вещества и най-вече на калций. Запомните, че растенията не понасйт кисела почва, в противен случай трябва да се варува.
Първите пролетни грижи за растенията трябва да положите веднага след поява на листата. В зависимост от наличието на плевели и почвена кора окопавайте няколко пъти. Според силата на растенията може да се наложи да подхраните един или два пъти. Комбинирайте азотни с калиеви и фосфорни торове. Следете за здравното състояние. При поява на вирусни растения задължително е да ги изскубвате и да ги унищожавате.
За разлика от лалетата и зюмбюлите, целесъобразно е луковиците на нарциса да не се изваждат всяка година, а през две или три години. Това налага да поддържате почвата рохкава и чиста от плевели до пожълтяване на листата. Подходящо е да гарнирате посева с теменужки, пролетно цъфтящо анемоне и други.
05.04.2012 г. / Д-р Анка Дончева
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020