Градина » Асмата има нужда от топла завивка

 Асмата има нужда от топла завивка

Практика е в районите, в които зимните температури се понижават чувствително, лозите да се загребват. Затова по тия места те се формират нискостъблено. Не всяка зима е опасна, но всяка есен се загрeбват, за да няма изненади. Дворната асма също е изложена на студа и измръзвания на пъпки и пръчки са напълно възможни.
Когато асмата е оформена правилно, не е трудно и за нея да се предприемат необходимите мерки. Трябва са се снеме от носещата конструкция и с леки тласъци стъблото да се огъне така, че кордоните да полегнат на земята. Така вече те с плодните звена по тях може да се зарият с почва, която ще ги предпази от измръзване. Разбира се, преди това трябва да бъде извършена резитба, ако не пълна, поне частична. Някои пръчки може да се запазят, като отчасти или напълно се покрият с пръст.
При огъването на стъблата старата кора ще се напуква и ще се лющи. Това е много удобен момент да я премахнете напълно. Остане ли по стъблата, не разчитайте че тя ще ги пази от студа. Съберете я и я изгорете. В нея са се настанили да зимуват различни вредители.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Дойде време и за лешниците

Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е ле...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Изберете лозите според почвата

Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...

Защо изсъхват листата на доматите?

Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...

Начало