Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин: Махнете им кората, поставете ги цели или на резенчета в стъклен буркан, като ги засипете със захар. Бурканът се напълва плътно догоре, обвива се в хартия и се поставя на тъмно място. Можете да приготвите лимоните и с кората. Подбират се свежите, неповредени плодове, нарязват се с много остър нож на резенчета с дебелина 5-6 мм, като се стараете да не повредите месото. Парчетата се нареждат хоризонтално в стъклен буркан, посипват се със захар (на 1 кг лимони – 1 кг захар). Запълнените съдове се държат в продължение на седмица при стайна температура, от време на време се завъртат парчетата лимон, за да се разтвори по-бързо захарта и за да се разпредели равномерно. След това бурканите с лимоните се поставят в хладилника, където могат да се съхраняват до половин година.
Лимонът може да се съхрани и свеж, ако го поставите в съд с вода и сменяте водата 1-2 пъти на ден. Лимоните, завити в хартия, ще останат свежи няколко месеца, ако ги съхранявате при температура 6-7 градуса. За да съхраните разрязаният лимон, трябва да го поставите в чиния с разрязаната страна надолу, като в чинията се сипва малко оцет.
Лимонът ще даде повече сок, ако предварително го „обработите”, тоест го размачкате върху равна повърхност, леко натискайки с пръсти кората му или го потопите за няколко минути в гореща вода. Ако ви трябват само няколко капки, достатъчно е да пробиете лимона с дебела игла и да изстискате нужното ви количество. След това забодете в дупката клечка от кибрит или за зъби и плодът ще съхрани своята свежест.
Салатата е растение на хладния и влажния климат. Семената й никнат при ниска положителна температура, а в почвата са сравнително устойчиви, лесно не загниват. Това дава възможност да се засеят непосре...
Текомата (Tecoma radicans) е растение, което украсява дворове и огради с едрите си до 8-9 см дълги и 5 см в диаметър цветове. С баграта си те отразяват слънчевите лъчи и радват погледа от юли до септе...
Често направени по всички правила консерви, след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът – стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изме...
Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...