25.09.2020 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  2464  |   0  
Спатифилум
Spathiphyllum
Спатифилумът вече е добре познато у нас цвете. С прекрасните си бели цветове той създава усещане за хармония, а заради продължителния им живот стана любимо на мнозина цветари.
Това цвете се чувства отлично в топли помещениялНай-удачната температура за него е между 16 и 21 градуса. За да се постигнат добри резултати при отглеждането на му е нуобходимо да се осигури ярка светлина и умерена влажност. Както много други стайни цветя и спатифилумът може да вирее на по-затъмнено и пи по-ниски температури, но тогава расте бавно и ще цъфти рядко. Затова през зимата е необходимо цветето да се сложи близо до прозорец. Приз пролетта и лятото трябва да се осигури висока влажност. Това може да стане, след като саксията се сложи върху поднос с вода. В зависимост от условията спатифилумът цъфти почти през цялата година, но най-често от пролетта до късна есен. Цветовете може да живеят повече от шест седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, увехналите стъбла също трябва дасе отрежат до основата.
Всяка пролет растението трябва да се пресажда в торфена смес. От тази операция може да се откажете, след като растението започне да живее в саксия с диаметър 15 – 18 см. Вместо това пролетно време трябва да се изрязват две трети от корените и да се сменя пръстта. П този начин спатифилумът може дасе размножава до безкрайност. Достатъчно е да разделите розетката. Във всяка част трябва да останат поне 2 – 3 листа и добра коренова система.
При добри грижи спатифилумът може да краси дълги години всеки дом.

Тайните на успеха:

Температура: Това цвете живее на топло, предпочитаната температура е между 15 и 21 градуса
Светлина: Слънцето трябва да се прецежда през перде, може да живее и на по сенчести места
Вода: Обича обилното поливане, за предпочитане с престояла вода, пръстта не трябва да подгизва, опасно е корените му
Пресаждане: Пролетно време в глинеста почва
Подхранване: Това растение е от малкото които не обичат много да се подхранват с торове
08.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020