Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост.
Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannattoniana (Berlese) Magnus.
Върху стъблата и жилките на най-старите листа се образуват многобройни елипсовидни, вдлъбнати, бледожълти до бледокафяви петна с по-тъмен венец. Често в мястото на напетняванията нерватурата се пречупва. Образуваните върху листата петна са по-закръглени, централната им част често се напуква и се отделя от останалата здрава тъкан. При влажни условия по краищата на петната се образува розова водниста маса. Силно напетнените листа пригарят и изсъхват. През повредените тъкани навлизат вторични микроорганизми, най-често причинители на мокро гниене, които ликвидират изцяло нападнатите растения.
Защита
От първостепенно значение е спазването на 3-4-годишно сеитбообращение. Да се събират семена само от здрави посеви. Преди сеитба семената да се обеззаразят с каптан 50 ВП. Да се подържа добър въздушен и воден режим, като в никакъв случаи не се допуска задържане на капчици вода върху растенията. При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат химични третирания с фунгицидите дитан М 45-0,2%, манкоцеб 80 ВП-0,2%, топсин М 70 ВП-0,1% и други.
Пораженията от тази болест са най-чувствителни при младите лози, но и на възрастните нананася сериозни повреди. Заболело от бактериален рак лозе има кратък живот. Болеста се появява като подутини (т...
При отглеждане на лимони от семена те започват да плододават на 12-15 година, портокалите – на 5-7. Ако вземете резник от плододаващо растение, то то ще цъфне на 2-3 година. Отглеждането на растение...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...
Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...