Градина » Черница

 Черница
Morus

Черницата е свързана с копринената индустрия. Чепатият ствол и оранжевата люспеста кора са интересни през зимата. За разлика от много паркови дървета черницата не се превръща в достолепен гигант - достига едва 6 м височина.
Сортове: Изберете М. nigra. Листата са големи и сърцевидни, през август и септември узряват подобните на къпина плодчета. Когато станат тъмночервени, могат да се ядат сурови или да се използват за правене на мармалад. Плодчета не се появяват, докато дървото не стане на много години.
Място и почва: Всякаква почва; на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете мъртвите части през зимата – не подкастряйте, ако не се налага.
Размножаване: Засадете 30-сантиметрови резници на открито наесен.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Засейте граха преди да дойде зимата

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...

Хлорозата в лозето не е безобидна

Причина за това заболяване не са бактерии, гъбички или вируси, а недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но да не е в усвоима форма. Това най-често се случва във варовитите почви...

Приберете водния лук навреме

Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо в...

Начало