30.11.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  4438  |   0  
Кедър (цедрус)
Cedrus
Възрастният кедър изглежда наистина величествен. Масивният му ствол подпира наредените пласт над пласт клони до 24 м височина. Повечето от сортовете, които се предлагат в градинските центрове, не са подходящи за обикновената градина. Избирайте внимателно - има компактни и плачещи сортове, които няма да станат огромни. Винаги купувайте екземпляри, отгледани в контейнер, и засаждайте на място с добри дренажни свойства и много слънце. Растежът в началото е конусовиден, но след време върхът става плосък.

РАЗНООБРАЗИЕ:

С. atlantica Glauca

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Синият кедър често се използва за единично дърво в морави, където синьозелените иглолиста се открояват най-добре. Направете здрави п.одпорки след засаждане. Не е подходящ за малка градина. Плачещият С, atlantica Glauса Pendula и жълтолистният С. atlantica Aurea са по-малко издръжливи.

C. deodara

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Грациозният хималайски кедър се разпознава по провисналите странични клонки и централния връх. След като се прихване, расте бързо и може да достигне над 24 м височина. Не е за малка градина - ако мястото ви е на завет, засадете no-малкия С. deodara Aurea, който напролет е със златисти иглолиста.

C. libani

Високо:
Височина след 10 г. 1,8 м
Ливанският кедър, въпреки че расте бавно, достига 24 м височина и за него няма място в обикновената градина. По-малки разновидности са С. libani Comte de Dijon, С. brevifolia, С. libani Nana и плачещият С. libani Sargentii.
12.12.2011 г. / Любен Василев
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022