01.12.2022 година
1564339898.swf
К
озметика
 2735 |  0 
През лятото – с безупречни ходила
Посрещаме и прекарваме целия топъл сезон боси. Ходилата ни се потят, подуват се и се нараняват от контакта „на голо” с чехлите и сандалите, а за да защити ставите и сухожилията, кожата ни се изхитрява и удебелява многократно в опорните точки, т. е. на петите и под пръстите. Освен това изсъхва, става по-твърда, напуква се. В крайна сметка краката ни загрубяват по един доста неестетичен начин.

Четири стъпки към красотата

1. Насапунисайте се
Използвайте сапун с алкално рН, който ефикасно унищожава бактериите и отстранява замърсяванията. Докато пяната се стича по ходилата ви, не пропускайте да ги масажирате, пощипвайки ги с пръсти.

2. Търкайте интензивно
За тази цел можете да използвате специална гъба или луфа, която дава възможност на сапуна да се разпени по-добре и да подейства максимално ефикасно. Обработвайте ходилата си най-малко 3 минути, за да сте сигурни, че всички бактерии по повърхността им са унищожени.

3. За тонус
Сега е моментът да включите в процедурата и малка четка с къси твърди косми, които ще „пробудят" нервните окончания, разположени в свода на ходилото. Четкайте, като описвате концентрични кръгове с малък диаметър в посока от петите към пръстите. Обърнете специално внимание на пространствата между пръстите и на извивката на ходилото.

4. Подсушете добре
За предпочитане е да използвате не меки и плътни хавлиени кърпи, а по-тънки, и то от памучна материя, тип „пчелна клетка". Именно те подсушават идеално кожата и ви позволяват да усетите дали тя не е раздразнена на места - нещо, което може да се окаже първи симптом на гъбично заболяване.

С помощта на лимона

Търкайте ноктите и ходилата си с разрязан на две лимон. Така ще освежите, ще почистите идеално и ще избелите повърхността им. Ако пък току-що сте се епилирали, възползвайте се от другите полезни качества на цитрусовия плод, който възстановява бързо защитния хид-ролипиден слой на епидермиса, възпрепятства появата на малки пъпчици по кожата и забавя израстването на нови косми.

Тайните на лака

Ноктите на краката ви ще изглеждат наистина добре само ако са лакирани, и то умело. За да се справите със задачата си, първо трябва да отстраните остатъците от крем или лакочистител и да ги подсушите идеално, След това нанесете базата, която изглажда повърхността на нокътя, и сложете първия слой лак, Дайте му време да изсъхне, после поставете втори слой, Изчакайте да минат поне 10 минути, преди да се обуете.

Истини и заблуди

Лакът прави ноктите по-крехки и чупливи

Не е вярно.
Напротив, той играе ролята на защитна бариера и ги пази от най-различни външни агресии.

Ноктите пожълтяват на слънце

Вярно е.
Също като кожата, те „добиват” тен, но тази неприятност може лесно да се избегне с нанасянето само на един слой безцветен лак.

Петите и по-грубите места не трябва да се търкат с пемза

Не е вярно.
Не бива обаче да третирате безмилостно и прекалено настойчиво удебелената кожа, защото положението ще се влоши, За да отстраните натрупаните слоеве мъртви клетки по-бързо и трайно, комбинирайте механичното въздейстие на пемзата с омекотяващия ефект на хидратантните кремове.
05.07.2013 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022