06.02.2023 година
1564339898.swf
С
амочуствие
 4518 |  0 
Не прекалявайте с излежаването
Лекарите са категорични - през нощта се спи, сутрин се става, денем се работи. А като изключим секса, леглото и спалнята се използват само вечер, и то за сън. Разбира се, Всяко лято изкушението да се поизлежабаме мързеливо, когато ни хрумне, е голямо и повечето от нас с удоволствие му се поддават. Това обаче не означава, че трябва да прекарваме голяма част от живота си в хоризонтално положение. Продължителното залежаване вреди сериозно на здравето ни, тъй като нарушава естествените биологични ритми на организма.

Отдавна е известно

Хората, страдащи от депресия, намират най-достъпното си убежище в съня. Затова не затваряйте очи, а приемете като сигнал за опасност факта, че някой от близките ви започва да прекарва все повече време под завивките. Вярно е и друго - след продължително излежаване заради дискова херния или трудна бременност болните стават раздразнителни, съпротивителните им сили намаляват, те са склонни към нервни и дори истерични припадъци. С една дума, човешкото равновесие - и физическо, и психическо, страда от бездействието. Ние не сме родени, за да лежим, и с основание организмът ни се страхува от неподвижността - само един ден, прекаран в леглото, намалява с 3% силата на мускулите на гърба. По тази причина на оплакващите се от болки в кръста вече не се препоръчва да лежат, а да се движат колкото се може повече. Покоят си остава единственото спасение само в случай на остра криза. Тогава болният трябва да лежи на топло, върху твърд матрак, настрани като зародиш или по гръб, със свити в коленете крака, под които се поставят възглавници. За да нямаме проблеми с гърба и кръста, не бива да забравяме, че да четем по корем, опрени на лакти, е крайно нездравословно. Ако не можем да заспим без няколко прочетени страници, най-добре е да правим това седнали по турски в леглото или със свити в коленете крака и висока възглавница под раменете.

Излежаването разболява

С течение на времето неподвижността води до амиотрофия или намаляване на мускулната маса. При това сухожилията изтъняват, ставите губят гъвкавостта си, а натискът върху нервите, разположени в близост до костната система, особено тези на раменете и лактите, причинява болки. Схващането на врата - крайно неприятно и мъчително, става винаги, докато лежим, освен това костите ни постепенно се деминерализират, т. е. обедняват откъм съдържание на калций, и по този начин опасността от счупвания, дори при невинно падане, става съвсем реална.

Липсва ни въздух

Докато лежим, дишането ни не е това, което трябва да бъде, понеже долната част на дробовете не участва пълноценно в процеса. Ако залежаването продължи, обемът на въздуха, изпълващ белите дробове при всяко вдишване, рязко намалява. На всичко отгоре хоризонталното положение води до запушване на носа и на белите дробове със секрети, така че за хремавите е по-удобно да спят полулегнали.

И ушите страдат

Също като синусите ушите реагират на преминаването от вертикална към хоризонтална позиция. Бученето и заглъхването в тях най-често се появяват след продължителен следобеден сън.

Сърцето става мързеливо

Мозъкът ни възприема легналото тяло като тяло в почивка и автоматично подава сигнал за забавяне на жизнените процеси в целия организъм. Сърцето започва да бие по-бавно, забавя се и циркулацията на кръвта, сърдечният мускул не помпа достатъчно енергично. На опасност е изложена и венозната ни система, понеже в легнало положение кръвта се задържа във вените на краката. С течение на времето това може да доведе до флебит и даже до емболия, ако миниатюрен съсирек се изкачи до белите дробове. Пътуващите на големи разстояния със самолет и дори с автомобил пък са изложени на риск от венозна тромбоза, дължаща се на обездвижването. За да го избегнат, те трябва да извършват минимално количество движения с крака и ръце и да пият повече течности, разреждащи кръвта и предотвратяващи образуването на тромби.

И храносмилането закъсва

Избягвайте да вземате лекарства в легнало положение - таблетката, погълната с недостатъчно количество вода, може да залепне за стената на хранопровода и да я нарани. Освен това не бива да се забравя, че калориите, необходими на един лежащо болен, са точно два пъти по-малко от нормалните за него. Ако порционът не се намали, всичко, погълнато в повече, ще се натрупа директно като тлъстини по корема, бедрата, ханша. Страдащите от констипация пък имат нужда не само от храни, богати на фибри, но и от активни движения - за тях следобедната дрямка в леглото е направо противопоказана.
18.10.2014 г. / Д-р Павел Симеонов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023