„Кралят" на пълзящите растения - за него ще намерите какви ли не съвети в книгите, а в каталозите разнообразието от сортове е огромно. Засадете на място, където почвата около корените ще е на сянка, а стъблата - на слънце. Разположете камъни или ниски храсти около основата. Извиват се листните дръжки, а не стъблата, така че осигурете подпорки. Всяка година мулчирайте с компост и внимавайте за характерното за клематиса повяхване. Болните стъбла умират изведнъж - отрежете ги веднага.
Сортове: Популярната група се състои от едроцветни хибриди, достигат около 3 м височина. Най-големите цветове са на W. Е. Gladstone (бледолилави, юни - септември). Любими сортове са Nelly Moser (бледорозови цветове с червени ивици, май - юни и август - септември), The President (лилави, сребристи от обратната страна, юни - септември), Jackmanii Superba (виолетовопурпурни, юли - септември), Ville de Lyon (червени, юли - октомври) и Vyvyan Pennell (виолетово-пурпурни, кичести, май - юли). Видовете с по-малки цветове се гледат най-лесно - С. montana (9 м, бели цветове, май) е любимият - негова пъстра разновидност е rubens - с бронзови листа и розови цветове. С. tangutica е с жълти камбанковидни цветове през август. С. alpina е прекрасен пролетноцъфтящ вид. Новият сорт С. orientalis Orange Peel е с плътни и кадифени „венчелистчета".
Място и почва: Почвата трябва да е плодородна и влажна, добре е да е варовита. Слънцето е необходимо на стъблата, но не и на основата на растението.
Подкастряне: Сложно. Леко подкастряйте пролетноцъфтящите веднага след прецъфтяване, а летноцъфтящите - в началото на пролетта. Сортовете, които цъфтят в края на лятото или есента, подкастряйте по-силно - в началото на пролетта отрежете до няколко сантиметра от растежа през изминалата година.
Размножаване: Чрез отводки напролет или заложете зелени резници в минипарник през лятото.
Божурите са едни от най-красивите растения в цветния бордюр. Едрите куповидни цветове (20 см), са обикновени, полукичести, кичести или подобни на анемонии, а багрите са най-разнообразни. Някои са аром...
Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, со...
Напоследък китайското зеле придобива все по-голяма популярност у нас, макар отглеждането му да представлява предимно любителски интерес. Ботаниците различават две разновидности китайско зеле – пекин...
Фотергилата не се намира лесно. Белите цветове, които приличат на четки за миене на шишета, се появяват през април преди листата. Те са по-скоро необичайни, отколкото ефектни. Големите листа през лято...